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REEMPLOYMENT OF RETIRED MEMBERS - FEDERAL TAX ISSUES  

 

There are two key tax issues related to the reemployment of individuals by the 

State or participating governmental units who are retirees of the Maryland State 

Retirement and Pension System: (1) the tax qualification of the plans under the 

Maryland State Retirement and Pension System; and (2) the possibility of the 

imposition of the 10% early distribution tax on benefits received by retirees.  The 

following information is provided in order that State and participating employers 

may better understand the rules. 

 

1. PLAN QUALIFICATION – A defined benefit retirement plan, such as 

the plans under the Maryland State Retirement and Pension Plan, must meet 

many requirements under the Internal Revenue Code in order to be a “qualified 

plan” under the Code and receive certain important tax advantages.  One of 

those requirements provides that, in general, a member may not withdraw 

contributions made by the employer, or earnings on such contributions, before 

normal retirement, termination of employment, or termination of the plan. Rev. 

Rul. 74-254, 1974-1 C.B. 94.  “Normal retirement age cannot be earlier than 

the earliest age that is reasonably representative of a typical retirement age for 

the covered workforce.”  Prop. Treas. Reg. Sec. 1.401(a) – 1(b)(1)(i).  A 

retirement age that is lower than 65 is permissible for a governmental plan if it 

reflects when employees typically retire and is not a subterfuge for permitting 

in-service distributions.  PLR 200420030. 

 

Therefore, as a matter of plan qualification, retirement benefits may be paid to 

an employee who reaches “normal retirement age” once the employee retires 

and separates from service, and the reemployment of such a retiree by the same 

employer should not raise concerns regarding plan qualification.  For example, 

the reemployment of a member of EPS, after the member retires at the age of 

62 ( the normal retirement age) or later, or the reemployment of a member of  

the State Police Retirement System, after the member retires at the age of 50 

(the normal retirement age) or later, should not raise plan qualification issues, 

regardless of the circumstances regarding the reemployment.  Conversely, the 

reemployment of a member of EPS who has retired prior to the age of 62, or 

the reemployment of a member of the State Police Plan who has retired prior to 

the age of 50, by the same employer, may raise plan qualification issues.  In 

order to avoid such concerns, the plan must be able to show that, in such 

circumstances, employment has been terminated.  

  



Of course, regardless of whether the individual has reached “normal 

retirement age” and retired, in some instances of reemployment there are 

various restrictions that will still apply pursuant to state law, such as 

earnings limitations and the 45-day break in service.   

 

Even if an individual is exempt from the state earnings limitations, that 

does not exempt the individual, or the System, from any of the federal tax 

law requirements discussed in this memorandum. 

 

In addition, please be aware that some employers and employees believe  

that a retiree may be brought back under the title of an “independent 

contractor” without violating rules requiring a separation from service.  These 

relationships must be closely analyzed so that someone who is actually an 

employee is not mischaracterized as an independent contractor.  The IRS has a 

20-factor test to determine this status, which should be considered in these 

cases.  In general, the IRS is looking at whether the employer exercises or 

retains the right to exercise direction and control of the “independent 

contractor” in the same manner as the employer exercises control over an 

employee.  Rev. Rul. 69-647, 1969-2 C.B. 100.   

    

2. TAX PENALTIES –  As a separate matter from plan qualification, the 

Internal Revenue Code, Section 72(t), imposes an additional 10% premature 

distribution tax on the recipient of retirement benefits when  those benefits are 

paid to members prior to the date the member attains age 59 ½  unless some 

exception applies.  The key exceptions are as follows:   

   

o payments after the member’s death; 

o payments attributable to the member’s disability;   

o payments (lump sum or otherwise) to a member after age 55 who       

  has separated from service; 

o substantially equal periodic payments (at any age ) commencing 

  after the member separates from service and payable  

  over the member’s life or the joint life of the member  

  and member’s beneficiary.  

 

Two of the key exceptions to imposition of the tax penalty, the age 55 

exception and the substantially equal periodic payments exception, require a 

“separation from service.” Therefore, regardless of the “normal retirement age” 

of the plan in which the employee is a member, if the member receiving 

benefits is under the age of 59 ½ , in order to avoid being subject to the 10% 

early distribution tax, the member must be able to demonstrate that s/he has 

“separated from service.”  

  



There is no “normal retirement age” exception that applies to the 10% early 

distribution tax.  Conversely, the 59 ½ exception under the tax penalty law 

does not apply to the issue regarding the tax qualification of the State’s 

retirement and pension plans.   

 

 

3. SEPARATION FROM SERVICE  –  To assure both plan qualification 

and avoidance of tax penalties, in any situation in which (a) the employee has 

not reached normal retirement age and has not reached age  59 ½ , (b) the 

employee retires and begins receiving benefits, and (c) the retiree is 

reemployed with the same employer (all state entities are considered to be the 

same employer) and continues to receive retirement benefits, the focus will be 

on whether there has been a bona fide separation from service.  Neither the 

Internal Revenue Code or regulations define “separation from service” and the 

meaning must be derived from a variety of cases, Revenue Rulings, and 

Information Letters. 

 

Based on those cases and rulings, the following factual circumstances most 

likely will not constitute a “separation from employment” without a significant 

break in employment: 

 

(a) No change in services rendered; or 

(b) A reduction in work schedule.  

 

Based on those cases and rulings, the following factual circumstances most 

likely will be considered a bona fide “separation from employment:” 

 

(a) The employer no longer exercises or retains the right to exercise the 

direction and control necessary under the common law rules to 

maintain the employer-employee relationship; 

(b) At the time of retirement, the employee has no intention of 

returning to work and there is no arrangement for reemployment 

between the employee and employer, and there is a significant 

break in time between when the employee retires and is rehired. 

 

In a 2011 Private Letter Ruling, the IRS stated that “if both the employer and 

employee know at the time of ‘retirement’ that the employee will, with 

reasonable certainty, continue to perform services for the employer, a 

termination of employment has not occurred upon ‘retirement,’ and the 

employee has not legitimately retired.” 

 

However, because there is no statutory provision and the IRS has issued no 

regulations regarding what constitutes a “separation from service,” it is not 



possible to provide any more definitive advice.  The bottom line is that, when 

members retire from any plans within the Maryland State Retirement and 

Pension System, and the member is either younger than the “normal retirement 

age” for that plan or the member is under the age of 59 ½, it must be a bona 

fide retirement.  In other words, the member should intend to permanently 

retire from employment with the State of Maryland.  Retirement should not be 

conditioned upon offers of reemployment, and, in fact, no offers of 

reemployment should be made or discussed by the employer at the time of 

retirement. 

 

The more differences there are between the last job before retirement and job 

being performed when the person is rehired, and the longer the break between 

the date of retirement and the date of rehire, the more likely it is that there is a 

bona fide retirement, and, therefore, a “separation from employment.” 

 

That part of the Retirement Application in which the employer certifies the 

retiree’s last day on payroll is the employer’s certification that the employee 

has “separated from employment,” and the certification is relied upon by the 

Maryland State Retirement and Pension System in paying retirement benefits. 
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